العنوان
تأثير حرارة ورطوبة التربة على إنتاج محاصيل الخضروات بمنطقة القصيم، خلال الفترة (1992- 2019م)
Abstract
The study aimed to reveal the impact of the climatic elements of agricultural soil, represented in soil surface temperature, soil temperature, and soil moisture, on the productivity and prediction of vegetable crops in Al-Qassim region. To achieve the objective of the study, (6) products of vegetables were selected, which are in great demand by consumers throughout the year: zucchini, okra, eggplant, carrots, potatoes, and onions. The multiple regression model was tested between the climatic elements of agricultural soil as independent variables, and agricultural production for each product as a dependent variable, during the summer planting season and the winter planting season separately. The most important findings of the study are that the summer planting season is the most suitable for growing all kinds of vegetables, as agricultural production of vegetables during the winter planting season is negatively affected by low soil temperatures and high levels of moisture. The study also found that the production volume of vegetable crops can be predicted using soil surface temperature, soil temperature, and soil moisture through the regression models that have been obtained, and they vary from one agricultural product to another.
الملخص
. هدفت الدراسة إلى الكشف عن تأثير درجة حرارة سطح التربة، ودرجة حرارة التربة، ورطوبة التربة، في إنتاج محاصيل الخضروات بمنطقة القصيم والتنبؤ بها. ولتحقيق الهدف من الدراسة تم اختيار (6) أنواع من الخضروات، والتي تتسم بالطلب الكبير عليها من قبل المستهلكين على مدار العام، وهي: الكوسا، والباميا، والباذنجان، والجزر، والبطاطس، والبصل. حيث تم استخدام نموذج الانحدار المتعدد بين درجة حرارة سطح التربة، ودرجة حرارة التربة، ورطوبة التربة كمتغيرات مستقلة، والإنتاج الزراعي لكل منتج كمتغير تابع، خلال موسم الزراعة الصيفية، وموسم الزراعة الشتوية كل على حدة. وأهم ما توصلت إليه الدراسة من نتائج أن موسم الزراعة الصيفية هو الأنسب لزراعة كافة أنواع الخضروات محل الدراسة، حيث يتأثر الإنتاج الزراعي من هذه الخضروات خلال موسم الزراعة الشتوية سلباً بانخفاض درجات حرارة التربة، وارتفاع معدلات رطوبتها. كما توصلت الدراسة إلى أنه يمكن التنبؤ بحجم إنتاج محاصيل الخضروات باستخدام درجة حرارة سطح التربة، ودرجة حرارة التربة، ورطوبة التربة من خلال نموذج الانحدار الذي تم التوصل إليه، وهي تتباين من منتج زراعي لآخر
Recommended Citation
Alabbad, Huda Abdullah E
(2025)
"The effect of soil temperature and moisture on the production of vegetable crops Qassim region, during the period (1992-2019 AD),"
UB Journal for Humanities: Vol. 1:
Iss.
1, Article 4.
Available at:
https://ubjh.ub.edu.sa/home/vol1/iss1/4